ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣΗΜΕΡΑ170
mod_vvisit_counterΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ170
mod_vvisit_counterΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ4611
mod_vvisit_counterΣΥΝΟΛΟ408513

Ολοκαύτωμα Δομένικου (16-2-1943) PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την ΕΑΑΑ   
Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2016 08:37

alt

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε σήμερα 16-02-2016 για την μαρτυρική επέτειο των 73 χρόνων από το ολοκαύτωμα του Δομένικου και την ομαδική εκτέλεση των 150 και πλέον κατοίκων Δομένικου, Δαμασίου και Μεσοχωρίου από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943. Η τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης έγινε στη θέση ¨Καυκάκι¨, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ.κ Χαρίτων. Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων, ενώ στη συνέχεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μοιράρχου, Νικολάου ΜΠΑΜΠΑΛΗ στην πλατεία του Δομένικου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο βουλευτής κ. Κων. Μπαργιώτας, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και ΣΑ και ο ακόλουθος άμυνας της Ιταλικής Πρεσβείας Col. Nav. A. Albanese.

Η ΕΑΑΑ/Παράρτημα Λάρισας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, Σγο ε.α. Κ. Λιούτα ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και το μέλος του ΔΣ Επγο ε.α. Θωμά Τασούλη.

https://el.wikipedia.org/…/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%…

https://vimeo.com/86814228

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΗΡΩΑΣ Νικόλαος Μπάμπαλης, Μοίραρχος.

Σε αντίθεση με τους θρασύδειλους Ιταλούς, η θυσία των συμπατριωτών μας έδωσε την αφορμή για να αναδείξει την ηρωική του μορφή και το γιγάντιο ανάστημα του ο εξαίρετος Έλληνας αξιωματικός Νικόλαος Μπάμπαλης, Μοίραρχος, διοικητής Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας. Διαμαρτυρήθηκε έντονα στους κατακτητές με δύο επιστολές και λόγω της στάσης του αυτής συνελήφθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά γλίτωσε την εκτέλεση και στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, από όπου επέστρεψε μετά την απελευθέρωση. Οι επίσημες αναφορές του, κατά κοινή αναγνώριση, ήταν και είναι, και τέτοιες θα παραμείνουν στους αιώνες, δυο παλικαρίσια χαστούκια στα μούτρα των Ιταλών κατακτητών. Επίσης, αποτέλεσαν τα ιστορικά και αδιάσειστα ντοκουμέντα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αναγνώριση του Δομένικου ως Μαρτυρικής Κοινότητας από το επίσημο Ελληνικό Κράτος.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΏΤΗ

Τηλεγράφημα Ελασσόνα 19/2/1943 Προς Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, Υπουργείο Εσωτερικών, Αρχηγείο Χωροφυλακής Αριθμός 16/41/19α/19/2/43

Από παρελθούσης Τρίτης κωμόπολης Δομενίκου δεν υπάρχει. Στρατός κατοχής με επικεφαλής Αξιωματικούς εξ αφορμής μιας επιθέσεως, ενεργηθείσης κατ΄ αυτού υπό 50δος ενόπλων ανταρτών και ενισχυθείς εκ Λαρίσης, Τυρνάβου και Ελασσόνος με στρατόν και αεροπορίαν, δεν απεδόθη εις δίωξην των ανταρτών, αλλά μετά λύσσης απεδόθη εις εύκολον ηρωισμόν, δηλαδή σύλληψιν και φόνον αθώων, διαρπαγήν και πυρπόλησιν οικιών. Εκτός των συλληφθέντων εντός κωμοπόλεως, συνέλαβον εν υπαίθρω και πάντα ασχολούμενον εις γεωργικάς εργασίας και τους εφόνευσαν. Μέχρι στιγμής αριθμός εκτελεσθέντων υπερβαίνει 150, χωρίον Μυλόγουστα 15, Αμούρι 5. Πυρποληθείσαι οικείαι 200. Δομένικον θρήνοι, οδυρμοί και κραυγαί απελπισίας ακούγονται και συγκινητικαί σκηναί εκτυλίσσονται. Απορφανισθείσαι οικογένειαι στερούνται τροφής, στέγης και παντός χρειώδους.

Διοικητής Υποδιευθύνσεως Ελασσόνος Νικ. Μπάμπαλης, Μοίραρχος

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Αριθ.16/41/19β

Ελασσών 19/2/43

Προς το Ιταλικόν Φρουραρχείον Ελασσόνος. Ελασσόνα.

Διαμαρτύρομαι με όλην την δύναμιν της ψυχής μου ως αξιωματικός και ως άνθρωπος δια τα αποτρόπαια εγκλήματα τα οποία την παρελθούσαν Τρίτην δεκάτη έκτην τρέχοντος μηνός διέπραξαν εις Δομένικον ο στρατός σας, έχων δυστυχώς Αξιωματικούς επικεφαλής δια θανατώσεως 150 αθώων και αόπλων πολιτών Δομενίκου, απορφανίσας ισαρίθμους οικογενείας και ρίψας εις την δυστυχίαν και θλίψιν αρκετάς εκατοντάδας αθώων γυναικοπαίδων και πυρπολήσας υπερδιακοσίας οικίας μετά των υπαρχόντων των και αφού προηγουμένως οι αξιωματικοί και στρατιώται σας αφήρεσαν ότι πολύτιμον αντικείμενον εύρον. Εναντίον του στρατού σας επετέθησαν ένοπλοι και πιθανόν να εφόνευσαν στρατιώται σας. Ενισχυθείς όμως ο στρατός σας από τον Τύρναβον και την Λάρισα από ξηράς και αέρος, και καταστάς ασυγκρίτως ισχυρότερος, είχε υποχρέωση να επιδοθεί εις την καταδίωξην των ενόπλων εκείνων και όχι να στραφεί εναντίον αθώων ανθρώπων οι οποίοι πεισθέντες εις τάς επισήμους υποσχέσεις σας όπως, οσάκις μεταβαίνωσιν Ιταλοί στρατιώται, να παραμένωσιν εις τα χωρία των μη διατρέχοντες κανένα κίνδυνον και βασιζόμενοι εις την αθωότητα των παρέμειναν εκεί δια να εύρωσιν οικτρότατον θάνατον και να εγκαταλείψωσιν εις την θλίψιν και απόγνωσιν συζύγους και παιδιά. Δεν σας είναι βεβαίως άγνωστον ότι τον άμαχον πληθυσμόν προστατεύουν διεθνείς νόμοι και συνθήκαι, τάς οποίας ούτε ετηρήσατε,ούτε εσεβάσθητε, εν αντιθέσει προς ημάς, οι οποίοι κατά τον μεταξύ μας πόλεμο εν Αλβανία ετηρήσαμεν. Εντούτοις ισχυρίζεσθε ότι είσθε το πλέον πεπολιτισμένον Κράτος της Ευρώπης και όμως παρόμοια κακουργήματα δεν τα διαπράττουν παρά μόνο βάρβαροι. Και άλλοτε στρατιώται σας και Αξιωματικοί διέπραξαν εγκλήματα φονεύσαντες αθώους πολίτας και επιχειρήσατε να συγκαλύψετε τα εγκλήματα αυτά και δεν εδίστασαν οι αξιωματικοί σας να αποδώσουν τους φόνους εις Έλληνας περιβληθέντας δήθεν στολάς Ιταλών και επιχείρησαν να με εκβιάσουν να υποβάλλω αναφοράν αναιρούσαν προηγουμένην δια της οποίας κατήγγειλα τους φόνους αυτούς. Τώρα ποίαν δικαολογίαν θα προβάλητε; Ημείς στηριζόμενοι εις τα γεγονότα του Δομενίκου Θα πιστεύωμεν ακραδάντως ότι όλοι οι φόνοι των Ελλήνων είναι έργον σας.

Ο Διοικητής της Υποδιευθύνσεως Ελασσόνος

altaltaltaltalt

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2016 08:42